خبر

۴بارسقط جنین یک مادرفقط برای باشگاه رفتن!/شباهت آمارایران وآمریکا – خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | جهان محتوا



محمد خوشدلفر کارگردان مستند «خونریزی» همزمان با انتشار این مستند در گفتگو با خبرنگار مهر توضیح داد: «خونریزی» در واقع بخشی از مجموعه مستند «هوس جنسی» است که حول محور عواقب آن می چرخد. از سبک زندگی که بعد از انقلاب شکل گرفت، ما در آمریکا سکس داریم. اما این قسمت با توجه به قابلیت هایی که در مبحث سقط جنین وجود داشت یک اثر مجزا محسوب شد و در نظر گرفتیم که جداگانه بررسی و صادر شود. موضوع اصلی آن قانون سقط جنین در آمریکا است. همان قانونی که دو هفته پیش پس از گذشت 50 سال از اجرای آن در آمریکا لغو شد.

وی ادامه داد: داستان «خونریزی» از همان قانون سقط جنین در آمریکا آغاز می شود و با سرنوشت زنی که اولین بار این قانون را تصویب کرد، ادامه می یابد. در ادامه به بیان نظرات طرفین موافق و مخالف این قانون پرداخته ایم که به گروه های حامی زندگی و انتخاب معروف هستند. او در قسمت سوم مستند سعی دارد موضوع سقط جنین را توضیح دهد تا مشخص شود وقتی از سقط جنین صحبت می کنیم دقیقاً منظورمان چیست و چه چیزی؟ در قسمت پایانی مستند به بررسی پیامدهای اعمال این قانون در طول 50 سال می پردازیم.

این مستندساز همچنین درباره تحقیقات خود در مسیر تولید این مستند درباره وضعیت سقط جنین در ایران توضیح داد: اساسا تصمیم گرفتیم این قسمت از سریال را مستقل از بقیه تماشا کنیم و به گونه ای که ارائه می شود روی آن کار کنیم. چه در جشنواره فیلم مستند و چه در جشنواره، عمار به دلیل این اطلاعات از وضعیت سقط جنین در ایران حضور داشت. در حین تحقیق در مورد این پروژه متوجه شدیم که وضعیت سقط جنین در ایران واقعاً آشفته است و اصلاً آنطور که از راه دور به نظر می رسد نیست. بر اساس این مطالعات، علل اصلی این مشکل اقتصادی نیست، بلکه فرهنگی است.

کمتر از 20 درصد از علل سقط جنین «اقتصادی» هستند.

وی در توضیح این دلایل گفت: کمتر از 20 درصد دلایل سقط جنین اقتصادی است اما حدود 70 درصد از این دلایل فرهنگی است و مواردی مانند بارداری در دوران نامزدی، فاصله سنی با فرزند قبلی و مادر را شامل می شود. تمایل به ادامه کار یا تحصیل علاوه بر این، شاید حدود 10 درصد از دلایل دیگر مانند فرزند نامشروع و حاملگی در شرایط خاص در این موضوع دخیل باشد، مسئله اصلی این است که بیشتر علل سقط جنین در ایران عمدتاً مسائل اقتصادی نیست و ناشی از ذهنیت غلط است. وقتی با این وضعیت مواجه شدیم تصمیم گرفتیم نگاه خصوصی تری به این موضوع بیندازیم و مدتی را صرف آن کنیم.

کمتر از 20 درصد از دلایل سقط جنین اقتصادی است، اما حدود 70 درصد از این دلایل فرهنگی هستند و مواردی مانند بارداری در دوران نامزدی، فاصله سنی با فرزند قبلی و تمایل مادر به ادامه کار یا تحصیل را شامل می شود. علاوه بر این، حدود 10 درصد از علل دیگر مانند فرزند نامشروع و بارداری در شرایط خاص ممکن است در این مشکل دخیل بوده باشند.

خوشدلفر افزود: درست است که موضوع اصلی مستند «خونریزی» ارتباط مستقیمی با ایران ندارد، اما باید توجه داشت که مستندسازی در این گونه موضوعات دو ویژگی دارد، اول اینکه این موضوعی نیست که بتوان آن را قضاوت کرد. بله یا خیر هیچ کس نمی تواند چنین نسخه قطعی در موردی مانند سقط جنین بگیرد و باید مورد به مورد تصمیم گیری شود. مزیت دوم این است که این موضوع یک مسئله داخلی است به این معنا که در آمریکا به دلایلی اتفاق می افتد، در ایران اما به دلایل دیگر.

کارگردان این مستند درباره محدودیت ها و خطوط قرمز برای پرداختن به موضوع سقط جنین در ایران و تاثیر این موضوع در انتخاب موضوع سقط جنین در آمریکا برای مستند «خونریزی» نیز گفت: حداقل دلیلش این نبود. برای انتخاب ما این موضوع، چون ما الان همین موضوع را در مورد وضعیت ایران دنبال می کنیم. او همچنین تحقیقاتی را در رابطه با این پروژه آغاز کرد و با وجود اینکه مسئولیت مدیریت آن بر عهده من نیست، کار او در مجموعه فیلم‌های سفیر دنبال می‌شود. در تلاش هستیم امسال این مستند درباره سقط جنین در ایران منتشر کنیم. اینکه چرا در مستند «خونریزی» به آمریکا رفتیم دلایل مختلفی داشت.

وی در پایان افزود: باید بپذیریم که آمریکا خاص ترین کشور جهان است و توجه زیادی به آن می شود. اتفاقاتی که در این کشور می افتد به نوعی منجر به تقلید از برخی کشورهای دیگر می شود. همچنین از زمانی که قانون سقط جنین در آمریکا تصویب شد، کشورهای دیگری مانند کره جنوبی، آرژانتین و کلمبیا آن را تایید کردند. نکته دیگر اینکه به دلیل همین علاقه، اطلاعات و داده های زیادی در مورد وضعیت این کشور وجود دارد، به همین دلیل است که تحقیقات تصویری و مکتوب در مورد آن آسان تر است. به همین دلیل، مستندسازی درباره آمریکا آسان‌تر است و توجه بسیاری از مستندسازان را به خود جلب می‌کند. به همین دلیل به آمریکا رفتیم.

آنها دلایل محکمی برای کشتن جنین دارند

کارگردان «خونریزی» درباره رویکرد محتوایی این مستند نیز توضیح داد: همانطور که در پرداختن به این موضوع نمی توان قضاوت نهایی کرد، مستندساز هم نمی تواند به همین صورت مغرضانه باشد. به هر حال، این دوقطبی است که باید به آن متمایل شوید و هرگز نمی توانید در وسط قرار بگیرید. تنها موقعیت میانی این است که سعی کنید نسخه قطعی برای همه دریافت نکنید. نکته مستند ما این است که “جنین” یک موجود زنده است و ما باید دلایل بسیار قوی تری برای تصمیم به کشتن آن داشته باشیم، نه اینکه احساس کنیم جنین در بدن ماست، ما مالک آن هستیم.

وی افزود: در این مستند مراحل سقط جنین را به طور کامل نشان دادیم و با کسانی که این کار را انجام می دهند صحبت کردیم. در آمریکا تعدادی کلینیک در زمینه سلامت زنان فعالیت می کنند که یکی از مهمترین فعالیت های آنها در زمینه سقط جنین است. این کلینیک ها در کشورهای مختلف شعبه دارند و حتی قبل از انقلاب در ایران نیز شعبه داشتند. در این مستند یکی از فعالان این کلینیک ها فعالیت خود را توضیح می دهد و اظهارات نادرستی که به او در مورد جنین داده اند می گوید. یکی از این گفته ها این است که جنین تا 21 هفتگی احساس درد نمی کند. همین کارشناس از رابطه نزدیکش با سقط جنین می گوید و سعی می کند جنین را در مواجهه با لوله ساکشن زنده نگه دارد! او می گوید که بعداً تحقیق کرد و متوجه شد که گفتن اینکه جنین دردی احساس نمی کند، یک جمله نادرست است.

این مستندساز ادامه داد: در مستند سعی کردیم این واقعیت را به تصویر بکشیم که وقتی با جنین سروکار داریم با یک موجود زنده سر و کار داریم و هر تصمیمی که می خواهید بگیرید ابتدا این واقعیت را بدانید. به عبارت دیگر، شما با انسانی با DNA منحصر به فرد روبرو هستید که در هر تصمیمی که می خواهید در مورد آن بگیرید، باید به آن توجه کنید. این هدف اصلی مستند ما بود.

شباهت آمار سقط جنین در ایران و آمریکا!

خوشدل فر درباره وجود آمار رسمی از سقط جنین در ایران نیز گفت: از سال 72 تا 1377 نزدیک به پنج تحقیق جدی در این زمینه در ایران انجام شد که برخی از این تحقیقات در ساختار پیمایشی بود. همچنین نتایج متفاوتی برای این پنج چرخه وجود دارد. به طور کلی، در گزارش های مختلف، ما از 350000 سقط جنین در سال تا آمار عجیبی مانند 800000 تا 900000 در سال را مشاهده کرده ایم. البته این آمار اشتباهاتی دارد اما حداقل آماری که تاکنون در قالب نظرسنجی به دست آمده، 350 تا 400 هزار سقط در سال است. اگر میانگین این عدد را بر تعداد زنان ایران تقسیم کنید به عددی نزدیک به آمار موجود در آمریکای امروزی می رسید و به همین دلیل است که می گویم آمار سقط جنین در ایران اصلا جالب نیست!

این مستندساز درباره جذاب ترین پیشنهادهایی که در زمان تهیه مستند «خونریزی» به آن ها شده است نیز گفت: به صراحت می توانم بگویم قبل از ساخت این مستند طرفدار انتخاب آزاد در این زمینه بودم و واقعاً معتقدم که یک جنین تا 4 ماهگی چیزی نیست، حیاتی نیست و فقط لخته خون است! همانطور که با این روند بیشتر آشنا شدم، متوجه شدم که در این فرآیند چه خبر است.

خوشدل فر افزود: نکته عجیب دیگری که من متوجه آن نمی شوم، ربط دادن این موضوع به حق انتخاب زنان توسط برخی جنبش های فمینیستی است. این فرض که «چون جنین در بدن من است، پس باید تصمیم بگیرم»، از همان ابتدا برای من پیشنهاد عجیبی بود. در پاسخ به این دیدگاه می‌توان دیدگاه مرد را مطرح کرد که چرا مردی که مخارج فرزند را بر عهده می‌گیرد اجازه ندارد درباره تولد او تصمیم بگیرد؟ البته من هم با آن حرف موافق نیستم، اما در مقابل این فمینیست های افراطی، بعضی وقت ها این حرف را مطرح می کنند. وقتی از ارگانیسم صحبت می کنیم، این گفته ها نادرست است و همیشه برای من عجیب است که برخی افراد بر این گفته ها پافشاری می کنند.

وی در پایان درباره مواجهه با علل عجیب سقط گفت: در مراحل تحقیقاتی فیلم مستندی که درباره سقط جنین در ایران انجام می دهیم به موردی برخوردیم که برایمان عجیب بود. ورزشکاری بود که چهار بار سقط داشت، فقط به خاطر اینکه به باشگاه می رفت و تمریناتش به هم نخورد! این برای من خیلی عجیب بود. علاوه بر این، افرادی که فقط به دلیل اختلاف سنی اندک بین یک کودک و فرزند قبلی خود سقط جنین کرده اند نیز موارد عجیبی هستند. در واقع، اگر در وهله اول بپذیریم که در مورد موجودی تصمیم می گیریم، می توان گفت هر تصمیمی که شما بخواهید می گیرد. سقط جنین در واقع یک موجود زنده را می کشد.



منبع

تیم جهان محتوا

ما برای خلق محتوایی بدیع، جذاب، جامع و مفید تلاش می کنیم❤.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا