وضعیت بغرنج صدها خانواده عراقی سرگردان در مرزهای سوریه و ترکیه

شفقنا- دیدبان حقوق بشری «أفاد» عراق در گزارشی به اوضاع انسانی دشوار صدها خانوادههای عراقی سرگردان در مرزهای ترکیه در مناطق ادلب و أعزاز در کمپهای مختلف آوارگان پرداخت و از دولت این کشور خواست برای یافتن راهکار فوری به منظور نجات شهروندان عراقی از این وضعیت دشوار وارد عمل شود.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا به نقل از العربی الجدید، دیدبان افاد افزود طی هفتههای اخیر درخواستهای متعددی از خانوادههای عراقی اهل استانهای بغداد، کرکوک، دیالی، بابل، واسط، الانبار، نینوا و دیگر شهرهای عراقی ساکن اردوگاههای آوارگان در استان ادلب در نزدیکی مرزهای ترکیه دریافت کرده که در آن خواسته شده به دولت عراق برای بازگرداندن آنها به کشور یا درخواست از مقامات ترکیه برای دادن اجازه ورود به این کشور گوشزد شود.
این دیدبان حقوق بشر افزود: عراقیهای ساکن مناطق شمال غرب سوریه بر اساس شرایطی که راهشان به آنجا ختم شده است، تقسیم می شوند؛ اغلب این خانوادهها پیش از اعتراضات مردمی سوریه علیه دولت در مارس 2011 میلادی در این کشور اقامت دارند و پس از حمله امریکا به عراق در سال 2003 در شهرهای مختلف سوریه رحل اقامت افکنده بودند و در ادامه رخدادهای امنیتی سوریه بسیاری از آنها را ناچار به باقی ماندن در مناطق تحت سلطه مخالفان دولت سوریه طی سالهای گذشته شدند زیرا راهی برای بازگشت به عراق نداشتند.
بخش دوم این خانواده های نیز از ساکنان شهرهای عراقی هستند که داعش در سال 2014 میلادی بر آن سیطره یافت و این افراد تصمیم گرفتند از اراضی سوریه خود را به ترکیه برسانند اما اغلب این خانواده ها سر از منطقه اعزار در نزدیکی مرزهای ترکیه و سوریه در اردوگاه معروف به ایکدا درآوردند.
دیدبان حقوق بشر افاد در ادامه از دولت مصطفی الکاظمی خواست تا به مسئولیت انسانی و اخلاقی خود در تسهیل بازگشت صدها خانواده عراقی سرگردان در مرزهای ترکیه و سوریه از طریق اقدامات قانونی و امنیتی عمل کند به خصوص که افراد سالخورده و کودکان در این اردوگاه ها اقامت دارند که در وضعیت انسانی بسیار بغرنجی به سر می برند که نیازمند درمان هستند.
شماری از این آوارگان عراقی در گفت و گو با العربی الجدید تاکید کردند که موارد بیماری متعددی در میان خانواده ها به خصوص کودکان به دلیل سرمای شدید هوا، سوء تغذیه و نبود نظارت پزشکی و کمبود سوخت شیوع یافته است و سازمانهای مردم نهاد ترکیه کمک های بهداشتی و غذایی به آنها ارائه می دهد اما کافی نیست.
ابو ارکان یکی از آوارگان اردوگاه اعزار گفت: من به دلیل مشکلات امنیتی از عراق به دمشق و سپس در سال 2007 میلادی به حلب منتقل شدم سپس به کشورم بازگشتم اما دوباره به هنگام حمله گروه تروریستی داعش به عراق در سال 2014 میلادی ناچار به آوارگی به سمت سوریه شدم.
وی گفت:اردوگاه اعزار میزبان 600 خانواده عراقی است که بخشی از آنها از طریق گذرگاه القائم به سوریه آواره شدند و برخی نیز پس از آنکه به صورت دائم در سوریه اقامت داشتند، خود را در گردباد حوادث سوریه پیدا کردند.
این شهروند عراقی گفت: دولت ترکیه و برخی سازمان ها برای خانوادههای آواره کمکهایی ارائه کرده و برای هر خانواده 100 دلار به همراه نان و دیگر لوازم مورد نیاز اعطا می کنند اما کافی نیست، ترکها مدرسه برای کودکان و کانکسهایی برای سکونت داده اند.
ابو ارکان اظهار داشت: قرار بود شماری از خانواده های عراقی وارد ترکیه شوند اما شیوع کرونا مانع از این کار شد.
در همین ارتباط، یک کارمند وزارت مهاجرت عراق در بغداد گفت: این وزارتخانه عیج آمار دقیقی درباره شمار آوارگان عراقی در سوریه ندارد همچنین طی سالهای گذشته مبلغی برای کمک به این آوارگان اختصاص نیافته است.
وی گفت: علیرغم اینکه این افراد در شرایطی دشوار همانند آوارگان داخل عراق به سر می برند و از خدمات ضروری، غذا و دارو بهرهمند نیستند اما این افراد با اراده خود پناهنده شده اند.
از سوی دیگر، «محمد خیر الله»، فعال اجتماعی عراق گفت: دولت عراق در قبال آوارگان عراقی ساکن مرزهای سوریه و ترکیه بی توجه است همچنین مسئولان وزارت مهاجرت عراق از اظهارنظر یا ارتباط با سازمان های مردمی درخصوص آنها خودداری می کنند.
خیرالله گفت: اغلب این آوارگان از ننگ انتساب به خانوادههای داعشی بیم دارند و اگر به عراق بازگردند احتمال دارد از سوی خانوادههای آسیب دیده از داعش مورد تعرض قرار گیرند.
سازمان های مردنهاد ترکیه سال گذشته منازل ساخته شده از آجر را در چارچوب مرحله نخست ساخت 1000 منزل به 500 خانواده عراقی تحویل دادند تا خانوادهخای جنگزده از اردوگاهها به این منازل منتقل شوند.
خانوادههای آواره و ساکن اردوگاهها به دلیل شدت سرما و بارش برف و باران و نبود سوخت کافی در وخیم ترین شرایط زیستی به سر می برند.
این خبر را در العربی الجدید ببینید.