فیلتر اینستاگرام، فرایندی که قرار است اتفاق بیفتد!

فیلتر اینستاگرام، فرایندی که قرار است اتفاق بیفتد!
به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، بالاخره کلیات طرح صیانت از فضای مجازی که با نام طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی شناخته شده، دیروز تصویب شد. این طرح جز طرح هایی است که از همان ابتدا با انتقادات زیادی روبروشد. یکی از مهم ترین انتقادها و نگرانیها در خصوص اجرای این طرح، ایجاد محدودیت برای کسب و کارهای مجازی است، یکی دیگر از مهمترین انتقادها هم مربوط به نقض حقوق شهروندی و حریم خصوصی است.
اما هر بار به شیوهای مدافعان صیانت اعلام میکردند هدف اصلی این طرح تغییر کرده، حتی بعد از مدتی مرکز پژوهشهای مجلس هم انتقادات اساسی را به طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی وارد کرد و این انتقادها تا جایی پیش رفت که محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس تاکید کرد جلسات کمیسیون مشترک باید علنی برگزار شود.
اما در رفتاری عجیب روز گذشته اعضای کمیسیون طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی در جلسهای غیرعلنی با ۱۸رای موافق کلیات این طرح را به تصویب رساندند. فارغ از اینکه اکثریت جامعه با این طرح مخالف بوده. سینا تفنگچی، کارشناس رسانهای در گفتگو با فاطمه سادات حاج سید جوادی، خبرنگار گروه رسانهای خبرهای فوری مهم در پاسخ به این سوال که چرا نمایندگان مجلس (که خود به عبارتی نماینده مردم به حساب میآیند و جالب است که باید در راستای اهداف و نیازهای مردم قدم بردارند، اما به شکلی نامتعارف عکس این جریان حرکت کردند) بدون توجه به اعتراضات، انتقادات مردم و منتقدین این طرح را جلو میبرند گفت: چون نظر مردم برای آنان اهمیت ندارد، این که طیفی که هم اکنون در مجلس مستقر هستند عادت کردهاند بدون داشتن پشتوانه مردم منصوب شوند و جایگاههای خاص بگیرند، و شما از ابتدای انقلاب شاهد هستید که این طیف در زمانهایی قدرت میگیرند که حضور حداقلی مردم را در پای صندوقهای رای داریم و در باقی زمانها برخوردار از رای نیستند.
در انتخابات اخیر هم ما پایینترین میزان مشارکت مردمی را شاهد بودیم و مسئولین به جای ترمیم این فضای اجتماعی بیشتر به سمت دورکردن مردم از حاکمیت حرکت میکنند، البته شورای نگهبان سعی دارد خیلی سخت گزینش نامزدها را انجام دهد ولی ما شاهد هستیم که تعامل نمایندگان مجلس کنونی حتی به آن بن مایهی بنیان گذاری شده توسط امام راحل هم نزدیک نیست، حضرت امام(ره) در سال ۱۳۵۸ در جمع اعضای مجلس خبرگان میفرمایند که شما ولی ملت نیستید ، شما وکیل ملت هستید، باید به نظر اکثریت مردم احترام بگذارید حتی اگر آن نظر خلاف مصلحت خودشان باشد.
بالاتر از سخن امام راحل هم در آیه ۳ سوره مبارکه انسان داریم که اما هدیناه السبیل و اما شاکرا و اما کفورا، این یعنی ما فقط راه را نشان میدهیم و دیگر دست ما نیست که فرد چه انتخابی میکند. و این آیه خود نشان دهنده رفتار نمایندگان است، وقتی بدون توجه به اعتراضات مردم و ساحت انسانی، در جلسه رایگیری دو دست خود را بالا گرفتند و با خنده این طرح را تصویب کردند.
تفنگچی در این خصوص که آیا پلتفرمهای جایگزین مفید هستند یا خیر، تاکید کرد: ما نمیتوانیم بگوییم فلان پلتفرم مفید هست یا نه، همه پلتفرمها در جایگاه خودشان مزایا و معایب خودشان را دارند، بحث هم بر سر این است که شما در جامعه کنونی که باوجود همافزایی در نظامهای بینالمللی، فقط به دنبال این نیستید که یک فرد ایرانی را پیدا کنید، به طور مثال اگر خیاط باشید فقط به دنبال الگوهای داخلی نیستید. شما میتوانید به راحتی علاوه بر مجلات کشور بر مجلات و طرحهای ۱۹۱ کشور دیگر هم دسترسی پیدا کنید. آیا این روا است که من از مخاطب بخواهم به جای اینستاگرام که دو میلیارد مخاطب دارد از لنز که فقط ایرانی ها در آن هستند استفاده بکند؟ وقتی هنوز حتی بستر مناسب برای همان ۴۰ میلیون ایرانی فراهم نیست، چه برسد به اینکه شبکههای ما در نظامهای بین المللی حضور داشته باشند. در حال حاضر کدام یک از اپلیکیشنهای ما توانستهاند توسعه پیدا کنند؟ تقریبا هیچ، چون ما عجول هستیم و مسئولین هم با روند پیشرفت فناورانه آشنا نیستند.
تفنگچی نسبت به فیلتر تلگرام هم خاطر نشان کرد: میگویند با تصویب این طرح تلگرام هم رفع فیلتر میشود ولی از طرفی میگویند هر وقت که تلگرام در ایران دفتر زد و پاسخگو بود ما رفع فیلترش میکنیم، خب اگر میخواست در ایران دفتر بزند همان سال ۹۶ میزد . نسبت به اینستاگرام هم میگویند ۶ ماه به آن فرصت میدهیم، اگر دفتر زد و پاسخگو بود فیلتر نمیشود ولی در غیر این صورت تخلف است و فیلترش میکنیم، این فرایندی است که قرار است اتفاق بیفتد.
این کارشناس رسانهای در آخر تصریح کرد: ما ظرفیت محدودسازی و تصویب این طرح را داریم ولی این طرح فارغ از اینکه تصویب بشود یا نشود آسیبهایی را خواهد داشت که خب در صورت عدم تصویب هم ما جامعهای را خواهیم داشت که بهداشت روانی آنان تحت الشعاع قرار گرفته و آسیبهای بسیاری به آنها وارد شده، از دیگر سو این طرح موجب شده مردم به جای دغدغههای وسیع، دنبال چیزهای کوچک باشند و اندیشهشان هم به همان نسبت کوچک شود.