دیده بان ایران نوشت/ بهشتی: قرارگرفتن آثار تاریخی ایران در زمره «آثار جهانی در معرض خطر» آبروریزی بین المللی است | جهان محتوا

شفقنا- رئیس سازمان میراث فرهنگی در دولت اصلاح با اشاره به اخبار ضد و نقیض درباره مرمت مسجد جامع اصفهان گفت: اگر در مرمت آثار ثبت شده در میراث جهانی برخلاف ضوابط و اصول علمی اقدام شود. فهرست، این خطر وجود دارد که اثر تاریخی کشورمان در میان آثار جهان «در معرض خطر» قرار گیرد و این حادثه مایه ننگ کشور باشد.
دیده بان ایران نوشت: اخبار ضد و نقیض در مورد مرمت غیراصولی مسجد عباسی (مسجد امام) اصفهان در روزهای اخیر؛ همزمان با بی توجهی روزافزون به آثار تاریخی در استان های مختلف کشور، موج جدیدی از انتقادات متوجه مجموعه مدیریت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شده است.
منتقدان می گویند سهل انگاری در تعیین مسئولیت مرمت یکی از مساجد برجسته کشور تنها بخشی از دومینوی بی کفایتی مسئولان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است. آنها به رفتار غیرحرفه ای عزت الله زرگامی در حمل یکی از آثار تاریخی در بازدید از مخزن موزه ملی ایران اشاره می کنند. انتصاب افراد غیرمتخصص در مناصب مهمی که نیاز به کار کارشناسی داشت، صدر را زیر نظر یکی از مهمترین وزارتخانه های کشور پر از مدیران سیاسی قرار داد.
در همین راستا آقای محمد بهشتی شیرازی که در سال های گذشته به عنوان معاون رئیس جمهور مسئولیت حفاظت از میراث فرهنگی کشور را بر عهده داشت به دیده بان ایران گفت; فضای حاکم بر جامعه ایران امروز متاثر از مسائل سیاسی است به طوری که موضوعات تخصصی در حوزه میراث فرهنگی به سرعت سیاسی می شود.
او می گوید؛ امیدوارم میراث فرهنگی در جایگاه معاونت رئیس جمهور باقی بماند تا موضوعاتی مانند احتمال استیضاح وزیر مربوطه و همچنین اقدامات و نظرات سیاسی حوزه بسیار حساس فرهنگی کشور را تحت الشعاع قرار ندهد. میراث
مشکلات حوزه میراث تنها به یک حوزه محدود نمی شود
سید محمد بهشتی شیرازی، رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی در دوران اصلاحات و از چهره های شاخص عرصه فرهنگ و هنر در گفت و گو با دیده بان ایران در خصوص وضعیت نامطلوب میراث فرهنگی در کشور گفت: وضعیت آشفته «حفاظت» و «مرمت» آثار باستانی، چندین نکته را در نظر گرفت، زیرا نمی توان مشکلات موجود را از یک بعد بررسی کرد.
وی گفت: بحرانهای امروز جامعه ایران باعث شده است که هر اتفاقی که مستقیماً با بحث میراث فرهنگی در ارتباط باشد به «سیاسی» تبدیل شود و متأسفانه جهتگیری صفر و صد عاملی برای «تخفیف» یا «تشدید» حوادث رخ داده است. ، به طوری که دیگر مسائل در حیطه کارشناسان قرار نمی گیرد و به این ترتیب مقابله کارشناسان بسیار سخت می شود و هر موضوعی موافقان و مخالفان سرسختی دارد و ظاهراً هیچ کدام موافق نیستند و کارشناسان موافق نیستند.
اخبار ضد و نقیضی در مورد مرمت مساجد اصفهان وجود دارد
بهشتی با اشاره به اخبار مربوط به مرمت یکی از بناهای تاریخی شهر اصفهان به صورت غیراصولی گفت: به دلیل اخبار ضد و نقیض فراوان در خصوص یکی از مساجد تاریخی اصفهان، یکی از مسئولان این شهر هستم. وزارت مربوطه (میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع). دستی) درخواست کردم که پس از بررسی کارشناسان موضوع اصلی را به من اطلاع دهند.
رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی گفت: بسیاری از گزارش های ضد و نقیض و اغراق آمیز همزمان در فضای رسانه ای، مرمت غیراصلی و ابعاد آن مربوط به «مسجد شیخ لطف الله» یا «مسجد شاه اصفهان» را در هاله ای از ابهام قرار داد. ”
مرکز میراث جهانی بر فعالیت های ما نظارت دارد
این استاد دانشگاه با تشریح ابعاد دیگر مسائل مربوط به مرمت و حفظ آثار باستانی، تصریح کرد: باید توجه داشت که مرمت آثاری که به «رکورد جهانی» رسیده اند، امری بسیار ظریف است. زیرا هر ساله باید گزارش مرمت این آثار به مرکز میراث جهانی ارسال شود.
امکان توهین به ایران وجود دارد، اگر …
وی افزود: اگر اقدامات انجام شده در بحث مرمت آثار ثبت شده در فهرست میراث جهانی با قوانین و اصول علمی مغایرت داشته باشد، این خطر وجود دارد که آثار تاریخی کشورمان در زمره آثار جهانی «در خطر» و این حادثه قرار گیرد. مایه ننگ کشور خواهد بود.
رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی در دولت اصلاحات در بخشی دیگر از گفتگوی خود با دیده بان ایران، بر اهمیت نگاه جمعی در بحث آثار باستانی تاکید کرد و گفت: هرگز نمی توان از موضوعات مهمی مانند مرمت آثار باستانی غافل شد. . یک اثر تاریخی ثبت شده در فهرست میراث جهانی، فقط آن را به کارشناس واگذار کنید، حتی اگر تجربه داشته باشد، باید در مورد این آثار به اجماع کارشناسی رسید. به همین دلیل، شنیدن اخبار مربوط به این موضوعات ضروری است. از نظرات همه کارشناسان و افراد با تجربه استفاده کنید.
انتقاد شدید از تبدیل سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه
بهشتی در مواجهه با این پرسش که تبدیل سازمان میراث فرهنگی به «وزارت» این بخش تا چه اندازه سود و زیان دارد، ابزاری داشت: ادغام حوزههای «میراث فرهنگی»، «گردشگری» و «صنایع دستی». با یکدیگر باعث آسیب به سه ناحیه شد، زیرا این مناطق با یکدیگر همجنس هستند و هیچ اشتراکی ندارند.
“ارث” را باید یک موضوع فرابخشی در نظر گرفت
وی ادامه داد: باید توجه داشت که «میراث» مانند «محیط زیست» حوزه ای چنددستگاهی است و نباید در اختیار یک وزارتخانه قرار گیرد. ساختار وزارتخانه ها به گونه ای است که همواره زیر بار پاسخگویی و فشار است و احتمال از دست رفتن مدیریت اساسی در این اداره وجود دارد.
این استاد دانشگاه گفت: سمت معاونت رئیس جمهور برای موضوعی مانند میراث فرهنگی بیشتر از یک وزارتخانه مناسب است.
ادغام باعث آسیب به برش شد!
این چهره برجسته حوزه معماری و شهرسازی به دیده بان ایران گفت: از ادغام سه معاونت در یک وزارتخانه تا به امروز; کسانی که در زمینه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تجربه نداشتند سر کار گذاشته شدند.
نظر کارشناسان در مورد میراث طفره می رود
بهشتی ضمن اعلام غلبه افکار سیاسی بر موضوعات حوزه های تخصصی به دیده بان ایران گفت: امروز سمت وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یک سمت سیاسی تلقی می شود و این موضوع به مرور زمان به عاملی تبدیل شده است. نظرات کارشناسان و متخصصان خصوصاً در حوزه «میراث فرهنگی».
وی گفت: نگاه سیاسی در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از پایتخت به استان های دیگر نیز سرایت کرده است و شاهد ایجاد مدیران دولتی هستیم که قبل از کسب تجربه بر اساس یک رویکرد سیاسی منصوب شدند. دیدگاه و مسائل مختلف». آنها بر اساس کنش سیاسی تصمیم می گیرند و عمل می کنند.
هرگونه درگیری سیاسی به میراث فرهنگی آسیب می رساند
بهشتی تاکید کرد: نگاه سیاسی به موضوعاتی مانند میراث فرهنگی مضر است، زیرا میراث فرهنگی از نظر اهمیت و حساسیت مانند بار شیشه است و در نتیجه حتی اگر حامیان میراث فرهنگی در این کشمکش پیروز شوند، لیوان. قطعا آسیب خواهد دید
سیاسی شدن حوزه میراث از اواخر دولت خاتمی آغاز شد
رئیس سابق میراث فرهنگی در دولت اصلاحات در پایان گفت: سیاسی شدن این نهاد به دلیل ادغام میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری امر جدیدی نیست و از اواخر دولت آقای خاتمی تا امروز ادامه داشته است. .