حمله روسیه به اوکراین؛ مصر سرگردان میان دو جبهه روسی و غربی

شفقنا- به نظر میسد مصر به عنوان یکی از کشورهای تاثیرگذار در منطقه خاورمیانه تاکنون موضع روشنی در قبال بحران روسیه و اوکراین اتخاذ نکرده است و دلیل این امر به بیم قاهره از تاثیرگذاری این موضعگیری به روابط خود با طرفهای این بحران بازگردد.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا به نقل از العربی الجدید، دستگاه دیپلماسی مصر در بیانیهای به دعوت دو طرف به انجام گفتوگو و تلاش برای حل بحران از طریق سیاسی در راستای امنیت و ثبات بینالمللی و جلوگیری از وخیمتر شدن اوضاع انسانی و اقتصادی و تاثیر آن بر منطقه و جهان اکتفا کرده است.
دستور العمل ارسالی به رسانهها درباره جنگ روسیه و اوکراین
منابع روزنامهای نزدیک به دستگاه اطلاعاتی مصر تاکید کردند دستور العملی از سوی دستگاه اطلاعاتی خطاب به سردبیران و مسئولان روزنامهها، خبرگزاریها و شبکههای ماهوارهای صادره و در آن بر تعامل بیطرفانه با جنگ روسیه و اوکراین و عدم حمایت از هیچ کدام از دو کشور تاکید شده است.
در همین رابطه، منبع دیپلماتیک مصری اظهار داشت: پوشش رسانهای مصر درباره بحران مذکور نشانگر موضع رسمی محتاطانه این کشور است زیرا دولت مصر، روسیه را متحد راهبردی خود قلمداد می کند و تمایل ندارد تا موضعی در حمایت از پیمان ناتو به رهبری ایالات متحده امریکا اتخاذ کند؛ امریکایی که متحد راهبردی مصر هم به شمار می رود.
وی گفت: علیرغم روابط قوی میان نظام مصر به ریاست «عبدالفتاح السیسی» و نظام روسیه به ریاست «ولادیمیر پوتین» اما روابط با امریکا برای مصر حائز اهمیتتر است و از نیم قرن پیش از زمان ریاست جمهوری انور السادات، 99 درصد برگههای بازی در خاورمیانه به دست امریکاست.
روابط مصر با روسیه و امریکا
منبع مذکور تاکید کرد در حالی که مناسبات مصر و روسیه بیشتر در زمینه سیاسی، اقتصادی و نظامی شامل برخی قراردادهای نظامی و رزمایشها و تمرینات نظامی تمرکز دارد اما روابط مصر و امریکا وسیع تر است و مهمترین آن، مناسبات نظامی ریشهدار میان دو کشور است به طوری که امریکا از زمان امضای معاهده صلح قاهره و تل آویو، کمکهای نظامی به ارزش 1.3 میلیارد دلار سالانه به ارتش مصر ارائه می کند.
از سوی دیگر، یک نظامی ارشد مصری گفت: ارتش نظامی به زبان نظامی ارتشی امریکایی به شمار می رود زیرا اغلب تسلیحات اساسی مصر تولید امریکاست علیرغم اینکه فرماندهان نیروهای مسلح مصر همواره بر ایاده تنوع بخشی به منابع تسلیحاتی خود تاکید دارند.
وی گفت: تنوع بخشی به منابع سلاح این امر را رد نمی کند که بخش اعظم تسلیحات نیروهای مصری ساخت امریکاست حتی اکنون مصر لوازم مورد نیاز نظامی خود به خصوص در بخش نیروی هوایی و پدافند هوایی را از امریکا وارد می کند.
قراردادهای سلاح میان مصر و امریکا متوقف نمی شود
منبع مذکور اظهار داشت: قراردادهای سلاح میان مصر و امریکا متوقف نمی شود و آخرین مورد آن اواخر ماه گذشته بود که واشنگتن با دو قرارداد فروش تجهیزات نظامی به مصر به ارزش 2.56 میلیارد دلار موافقت کرد که شامل هواپیماهای ترابری و سامانههای راداری بود.
قرارداد نخست که 2.2 میلیارد دلار ارزش دارد شامل فروش 12 هواپیمای سی-130جی سوپر هرکولس و دیگر تجهیزات مربوط به آن بود و قرارداد دوم مربوط به فروش سامانه راداری پدافند هوایی به ارزش 355 میلیون دلار برای کمک به مقابله با تهدیدات هوایی است.
منبع یاد شده افزود: علاوه بر قراردادهای مذکور، امریکا 300 میلیون دلار به عنوان کمک نظامی به ارتش مصر ارائه می دهد که بخش اعظم آن فقط برای خرید تسلیحات و تجهیزات امریکایی اختصاص دارد.
وی گفت: قاهره هر ساله پس از تصویب بودجه امریکا به مذاکره با واشنگتن برای خرید تسلیحات امریکایی مورد نیاز خود اقدام می کند تا از پول آن، کمکهای مالی امریکا کسر شود.
این دیپلمات مصری اظهار داشت: علیرغم روابط راهبردی ریشه دار میان امریکا و مصر که شبیه ازدواج کاتولیکی است اما قاهره معمولا تلاش می کند تا روابط حسنه خود با مسکو را حفظ کند تا به هنگام بحرانی شدن روابط خود با واشنگتن به خصوص اعمال فشار بر مصر در پروندههایی نظیر حقوق بشر به روسیه نزدیک شده و با اقداماتی نظیر برگزاری مانور نظامی مشترک به امریکا فشار بیاورد.
وی گفت: با به قدرت رسیدن السیسی در مصر از طریق کودتا علیه محمد مرسی در سایه محکومیت های بین المللی علیه کودتای نظامی و تشدید محاصره علیه مصر، السیسی به خرس روسی پناه برد تا از دولت کودتاگر این کشور در جامعه بین المللی حمایت کند.
حمایت پوتین از کوتای السیسی
حمایت پوتین از کودتای مصر منجر به دستاوردهای اقتصادی و سیاسی برای روسیه در مصر شد و دو طرف قراردادی برای ساخت نیروگاه هسته ای الضبعه به ارزش 25 میلیارد دلار طی کمتر از 15 سال امضا کردند همچنین به شرکتهای روسی حق سرمایهگذاری در منطقه لجستیکی کانال سوئز داده شد.
منبع یاد شده اظهار داشت: از منظر طرف روسی، پوتین به خوبی می داند که السیسی از روابط با مسکو برای باجخواهی از غرب استفاده می کند؛ لمری که روسیه را خشمگین می کند اما در عین حال نیک می داند چگونه از این امر به سود خود بهره برداری کند.
وی گفت: پوتین مدتهاست که از حادثه انفجار هواپیمای روسی در 31 اکتبر سال 2015 میلادی که از سن پترزبورگ عازم منطقه تفریحی شرم الشیخ بود و 224 مسافر داشت و همگی در جریان این انفجار کشته شدند برای توقف گردشگری روسیه به مصر و اعمال فشار بر نظام السیسی برای تحقق منافع خود سوء استفاده می کند.
نگرای مصر از قرارگیری در جبهه روسیه یا غرب
منبع دیپلماتیک مصری اظهار داشت: دولت مصر نگران است که قرارگیری در هر کدام از دو جبهه درگیری از لحاظ سیاسی به ضرر این کشور است اما در صورت تشدید تنشها، همه کشورها ناچار خواهند شد موضع خود را در قبال این بحران اعلام کنند.
وی بعید نداست که روسیه از متحدان خود بخواهد تا استقلال دو منطقه دونیتسک و لوگانسک در اوکراین را به رسمیت بشناسند و معاهدات دوستی، همکاری و کمک متقابل امضا کنند.
منبع مذکور گفت: در صورتی که روسیه موفق شود برخی متحدان خود را به شناسایی استقلال دو منطقه مذکور متقاعد کند، این امر کشورهای مذکور را تحت تحریم غرب قرار خواهد داد؛ امری که قاهره طبیعتا به هیچ عنوان خواهان آن نیست.
در همین رابطه، جو بایدن در واکنش به حمله روسیه به اوکراین گفت که تحریمهای جدید «هزینه سنگینی بر اقتصاد روسیه تحمیل خواهد کرد و بهینهسازی شدهاند تا تأثیر بلندمدت بر روسیه را به حداکثر برسانند.
به گفته بایدن، هدف از این تحریمها آسیب رساندن به بخش فناوری روسیه، از جمله قطع بیش از نیمی از واردات فناوری و همچنین صنایع فضایی، هوافضا و نظامی روسیه است. با این حال، او قطع ارتباط روسیه با سیستم بانکی بینالمللی سوئیفت را همانطور که برخی از متحدان اروپایی پیشنهاد کردهاند رد کرد و گفت که تحریمها تأثیری برابر یا بیشتر خواهند داشت.
رئیس جمهور آمریکا همچنین اعلام کرد که چهار بانک روسی دیگر که دارایی بیش از یک تریلیون دلار دارند، تحریم میشوند و داراییهای آنها در ایالات متحده مسدود میشود و مقامات روسی و خانوادههای آنها نیز تحریم خواهند شد. او گفت که تحریم ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه نیز روی میز قرار دارد.
در ارتباط با تحریم بانکهای روسیه، خزانه داری ایالات متحده اعلام کرده است که بانکهای مورد نظر شامل «اوتکریتیه اف سی بانک»، «سوکوم بانک»، «نویکوم بانک»، و «وی تی بی بانک» و همچنین شرکتهای دولتی مانند گازپروم هستند. وزارت بازرگانی ایالات متحده همچنین اقدامات کنترل صادرات را در مورد تحریم اقلام حساس از جمله نیمه هادیها، اجزای هواپیما، کامپیوترها، لیزرها و تجهیزات مخابراتی اعلام کرد.
وزارت خزانه داری آمریکا همچنین ۲۴ فرد و نهاد بلاروسی از جمله «بلینوست بانک» و «بانک دابرابیت» و وابستگان نزدیک رئیس جمهور بلاروس، «الکساندر لوکاشنکو» را تحریم کرد.
اعلام این تحریمها از سوی آمریکا در واکنش به تحولات اوکراین و عملیات نظامی روسیه صورت میگیرد. کشورهای اروپایی و آمریکا در واکنشهای خشم آلود به حملات روسیه علیه اوکراین وعده داده اند که روسیه را با شدیدترین تحریمها روبرو خواهند کرد.
این خبر را در العربی الجدید ببینید.