از سرگیری نقش قانونگذاری و نظارتی پارلمان عراق در سایه بحران سیاسی

شفقنا- قرار است پارلمان عراق از روز دوشنبه آتی جلسات عادی خود را در چارچوب تلاش ریاست پارلمان برای ایفای نقش نظارتی و قانونگذاری این نهاد و عدم تاثیرپذیری از بحران تشکیل دولت از سر بگیرد.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا به نقل از العربی الجدید، از دو هفته پیش، ریاست پارلمان در تلاش برای تشکیل کمیسیونهای دائمی پارلمان و از سرگیری جلسات عادی است.
بر اساس بیانیه بخش رسانه پارلمان عراق، ادای سوگند قانون اساسی از سوی برخی نمایندگان و تشکیل کمیسیونهای دائمی و بررسی افزایش قیمت دلار با حضور وزیر دارایی در دستورکار نشست روز دوشنبه پارلمان قرار دارد.
ریاست پارلمان عراق روز جمعه گذشته تلویحا اعلام کرد از کمیساریای انتخابات خواهیم خواست درخصوص نمایندگانی که تاکنون سوگند قانون اساسی را ادا نکرده و از جلسات پارلمان غیبت می کنند، اقداماتی اتخاذ کرده و به جای نمایندگانی که یک ماه از حضور در پارلمان خودداری کرده اند، افراد جایگزین را معرفی کند.
افزایش شمار کمیسیونها برای تشدید نقش نظارتی
از سوی دیگر، یک نماینده جریان صدر اظهار داشت: پارلمان در آستانه پایان تشکیل کمیسیونهاست، پارلمان باید به دور از بحران تشکیل دولت باشد، امری که ما در راستای آن تلاش می کنیم و امیدواریم به تشکیل کمیسیونها نقش نظارتی پارلمان فعال شود.
وی گفت: قرار است شمار کمیسیونها به 26 کمیسیون افزایش یابد؛ اقدامی که برای افزایش نقش نظارتی پارلمان انجام می شود تا هر نماینده بر اساس تخصص خود در یکی از این کمیسیونها عضو شود.
جدال سیاسی بر سر توزیع کمیسیونها
«عارف الحمامی»، نماینده ائتلاف دولت قانون در پارلمان نسبت به کشمکشها در فرایند توزیع نمایندگان در کمیسیونهای پارلمانی هشدار داد و گفت: کمیسیونها بر اساس موارد مشخصی توزیع می شود که مهم ترین آن بر اساس کرسی هر فراکسیون سیاسی در پارلمان و تقسیم نمایندگان فراکسیونها در همه کمیسیونهای پارلمانی است
الحمامی افزود: کشمکشها بر سر انتخاب رئیس هر کمیسیون و وزیر مربوط به آن کمیسیون از همان فراکسیون سیاسی خواهد بود اما در این صورت، چه کسی وزیر را بازخواست خواهد کرد؟
وی تاکید کرد: توزیع کمیسیونهای پارلمانی باید به صورت شفاف و بدون جدال سیاسی باشد تا پارلمان بتواند به نفع مردم و نه فراکسیونهای سیاسی فعالیت و خدمت کند.
کمیسیونهای پارلمانی بر اساس تخصصهای مختلفی چون امنیت و دفاع، پاکدستی، دارایی، حقوق بشر، زنان، برنامه ریزی، امور استان ها، حقوقی و دیگر تخصصها تقسیم می شود.
پارلمان عراق در دورههای پیشین بر اساس تعداد کرسی انتخاباتی و اصل سهمخواهی به عنوان سازوکار توزیع اعضای پارلمان در کمیسیونها و تقسیم روسای این کمیسیونها عمل می کرد.
انتخابات پارلمانی زودهنگام اخیر عراق در 10 اکتبر گذشته برگزار شد اما با وجود گذشت چند ماه هنوز نه رئیس جمهوری و نه دولت جدید تشکیل شده است.
این خبر را در العربی الجدید ببینید.